Τεχνικά

Τα κιβώτια ταχυτήτων (σασμάν) ονομάζονται έτσι γιατί ουσιαστικά μοιάζουν με "κουτιά που περιέχουν γρανάζια" (εξού και ο αγγλικός ορισμός "gearbox"). Σκοπός τους είναι να μεταφέρουν την ισχύ από τον συμπλέκτη στο διαφορικό και από εκεί στους τροχούς και να δημιουργούν μεταβλητή σχέση μετάδοσης με εμπλοκή γραναζιών διαφορετικής διαμέτρου ή με διαφορετικό αριθμό οδοντώσεων ώστε οι στροφές του κινητήρα να διατηρούνται κοντά στην ωφέλιμη περιοχή.

Μεγαλύτερη διάμετρος σημαίνει μικρότερη ταχύτητα αλλά μεγαλύτερη στρεπτική ροπή, δηλαδή "…ότι χάνουμε σε ταχύτητα το κερδίζουμε σε δύναμη". Με λίγα λόγια τα κιβώτια μεταβάλουν την ροπή στρέψης και την ελκτική δύναμη του αυτοκινήτου (του κινητήρα), απομονώνουν την κίνηση (νεκρά) και φυσικά προσφέρουν δυνατότητα οπισθοπορείας (όπισθεν). Χωρίζονται σε πέντε μεγάλες κατηγορίες: στα μηχανικά κιβώτια (τα γνωστά χειροκίνητα), στα κλασικά αυτόματα, στα "ρομποτικά", στα "διπλοσύμπλεκτα" και στα τύπου CVT.

Μηχανικά Κιβώτια

Ένα απλό κιβώτιο αποτελείται από το περίβλημα (κέλυφος ή case), τους άξονες και τους οδοντωτούς τροχούς (άξονες). Προσπερνώντας την παρωχημένη διάταξη με τα ολισθαίνοντα πάνω στους άξονες γρανάζια να πούμε πως στα κιβώτια σταθερής σύμπλεξης υπάρχουν δύο μεγάλοι άξονες, ο πρωτεύων που μεταφέρει τη ροπή από το συμπλέκτη και έχει σταθερό γρανάζι (εισόδου) με ίδιες στροφές με τον στροφαλοφόρο. Ο δευτερεύων βρίσκεται παράλληλα και βρίσκεται σε μόνιμη εμπλοκή με τον πρωτεύων όταν ο οδηγός δεν πατά συμπλέκτη.

Αναλυτικότερα τα γρανάζια βρίσκονται σε μόνιμη εμπλοκή μεταξύ τους ανά ζεύγη και γυρίζουν ελεύθερα στον άξονα τους ("τρελά") μέχρι να κλειδώσει την κίνηση το ενδιάμεσο γρανάζι εμπλοκής (κόμπλερ, συνδετικός δακτύλιος) που γλιστρούν πάνω στον δευτερεύοντα άξονα. Κάθε φορά που ο οδηγός μετακινεί τον μοχλό μετακινείται και το αντίστοιχο κόμπλερ και με αυτό τον τρόπο η εμπλοκή των γραναζιών δεν γίνεται απευθείας αλλά μέσω των κόμπλερ για ομαλότερη και αθόρυβη λειτουργία. Τα παραπάνω είναι τα κιβώτια σταθερής σύμπλεξης.

Αυτόματα Κιβώτια

Ρομποτικά

  • Πλεονεκτήματα: δεν επιβαρύνουν την κατανάλωση, μικρό κόστος κατασκευής, αξιοπιστία
  • Μειονεκτήματα: σχετικά αργή αλλαγή των σχέσεων, κόμπιασμα κατά τη αλλαγή

Εδώ υπάρχει ένας αυτοματοποιημένος συμπλέκτης όπου οι αλλαγές των σχέσεων γίνονται με την βοήθεια ηλεκτροκινητήρα που ενεργοποιεί τον συμπλέκτη. Εκτός από τον ενεργοποιητή για τον συμπλέκτη το ηλεκτροϋδραυλικό σύστημα περιλαμβάνει ακόμη έναν για τη αλλαγή των γραναζιών/σχέσεων. Με απλά λόγια, το πάτημα του πεντάλ του συμπλέκτη (που δεν υπάρχει) το αναλαμβάνει ένας ηλεκτροκινητήρας όπως και την αλλαγή των σχέσεων που αντί να γίνεται χειροκίνητα εκτελείται και πάλι ηλεκτροϋδραυλικά.

Έτσι, κάθε φορά που ο οδηγός επιλέγει το σειριακό πρόγραμμα (αντί της αυτόματης επιλογής D) ένας αισθητήρας αντιλαμβάνεται την μετακίνηση του επιλογέα {συνήθως πάνω-κάτω με υποδείξεις (+) για ανεβάσματα και (-) για κατεβάσματα} π.χ. από την 2α. Τότε η ηλεκτρονική μονάδα δίνει εντολή για μείωση των στροφών του κινητήρα, ο συμπλέκτης ανοίγει, ο ενεργοποιητής αλλάζει π.χ. στην 3η σχέση και ο συμπλέκτης ξανακλείνει ώστε να μεταφερθεί η ροπή. Φυσικά, όταν το αυτοκίνητο τείνει να ακινητοποιηθεί ή όταν επεμβαίνει το ABS "μπαίνει" αυτόματα νεκρά.

Κλασικά

  • Πλεονεκτήματα: αυτόματη αλλαγή σχέσεων, αξιοπιστία, απουσία δίσκων και υπερθέρμανσης
  • Μειονεκτήματα: αυξημένη κατανάλωση και βάρος, ογκώδες σε διαστάσεις

Tη μεταφορά της κίνησης αναλαμβάνει ο υδραυλικός μετατροπέας ροπής που λειτουργεί σαν συμπλέκτης μεταφέροντας την ισχύ από τον κινητήρα στο κιβώτιο. Βασικό μέρος αποτελεί η αντλία παροχής υδραυλικού υγρού ATF (Automatic Transmission Fluid), το πλανητικό σύστημα μετάδοσης, οι μηχανισμοί σύμπλεξης και η μονάδα ηλεκτρονικής διαχείρισης.

Κιβώτια τύπου CVT

  • Πλεονεκτήματα: απλό στην κατασκευή, ευνοϊκό στη κατανάλωση, ομαλή αλλαγή σχέσεων, κόστος, κόμπακτ σε διαστάσεις
  • Μειονεκτήματα: φαινόμενο πατιναρίσματος, όχι τόσο γρήγορο, περιορισμένη μεταφορά ισχύος ως προς το όριο

Πρόκειται για κιβώτια τα οποία δεν απαρτίζονται από γρανάζια αλλά από ένα σύστημα ιμάντα με δύο τροχαλίες. Στα υβριδικά είθισται να χρησιμοποιείται CVT με πλανητική συναρμογή ώστε να συνδυάζεται η κίνηση της ΜΕΚ με τον ηλεκτροκινητήρα.

Συντήρηση

Η συντήρηση του κιβωτίου ταχυτήτων σας γίνεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα σύμφωνα με τις απαιτήσεις του κατασκευαστή όπως ακριβώς συμβαίνει και στο κινητήρα του οχήματός σας!

Συντήρηση

Μια πλήρης συντήρηση του κιβωτίου ταχυτήτων σας περιλαμβάνει:

    • Αφαίρεση και εξέταση του καρτέρ του λαδιού (όπου είναι δυνατόν)
    • Αντικατάσταση ή καθαρισμός του φίλτρου
    • Καθαρισμός του κάρτερ
    • Επανατοποθέτηση του κάρτερ με νέα φλάντζα
    • Άντληση του υπόλοιπου παλιού υγρού και αντικατάσταση του με νέα, υψηλής ποιότητας ATF

Το νέο λάδι αποκαθιστά τη δύναμη συγκράτησης μεταξύ των συμπλεγμάτων, μειώνοντας την ολίσθηση και την παραγωγή θερμότητας.

Ταυτόχρονα, η απόσπαση του παλιού υγρού αφαιρεί τα μικροσκοπικά σωματίδια υλικού συμπλέκτη και μεταλλικά στοιχεία. Αυτά τα σωματίδια φράζουν τις δίοδοι και κολλάνε μεταξύ των κινούμενων μερών, προκαλώντας φθορά σε όλη τη μετάδοση. Η αλλαγή του υγρού εξαλείφει τα σωματίδια και την φθορά που προκαλούν.

Μέλλον

Τεχνικά - Transmission

Βρείτε μας στο Facebook

Τηλέφωνο

Email

Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Γρηγορίου Λαμπράκη 8
ΤΚ 14123
Λυκόβρυση,Αθήνα, Ελλάδα